duminică, 10 mai 2009

despre planeta noastra

CURIOZITATI:

  • Pământul (numit şi Terra sau Planeta Albastră) este a treia planetă ca distanţă faţă de Soare în sistemul nostru solar, şi a cincea ca mărime.
  • Pământul face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi).
  • Este cea mai mare planetă telurică(toate planetele care, la fel ca şi Pământul, sunt stâncoase şi conţin silicaţi şi fier. În sistemul solar sunt telurice: Mercur, Venus, Pământul, Marte, precum şi planeta pitică Ceres. Recent s-au descoperit însă şi planete telurice extrasolare din sistemul solar, şi singura din Univers cunoscută ca adăpostind viaţă) .
  • Pământul s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57×109) de ani, iar singurul satelit natural Luna, numită şi Selena, a început să-l orbiteze puţin timp după aceea, cu 4,533 miliarde (4,533×109) de ani în urmă. Suprafaţa
  • Pământului este acoperită în proporţie de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid şi "uscat".
  • Suprafaţa exterioară a Pământului este împărţită în mai multe plăci tectonice, care de-a lungul timpului se deplasează unele faţă de celelalte. Miezul planetei este activ (fierbinte şi lichid), fiind format din mantaua topită şi miezul metalic, generator al câmpului magnetic. Condiţiile atmosferice şi de la suprafaţă, care au permis apariţia vieţii pe Pământ, au fost la rândul lor influenţate în mod decisiv de către diversele forme de viaţă. Acestea se află într-o balanţă ecologică fragilă, în permanentă schimbare.
  • Se crede că motivul apariţiei oceanelor a fost o "ploaie" de comete din perioada timpurie a Pământului. Impacturile ulterioare cu asteroizi au modificat şi ele mediul înconjurător într-o manieră decisivă. Schimbările de orbită ale planetei pot fi considerate răspunzătoare pentru glaciaţiunile produse de-a lungul istoriei, care au acoperit suprafaţă terestră cu un strat de gheaţă.

Componenti atmosferici:


  1. Azot (N)
  2. 77 %
  3. Oxigen (O)
    21 %
  4. Argon (Ar)
    1 %
  5. Bioxid de Carbon (CO2)
    0.038%
  6. Apă (H2O) sub formă de vapori
    urme (variază în funcţie de zona climatică)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu